Kamers met kansen - terug naar startpagina
ZOEKEN

 

Kamers met kansen
"Toen ik hier binnenkwam moest ik heel erg wennen. Maar nu heb ik mijn draai gevonden."
POLL
Kamers met Kansen horen in iedere wijk!
1 per stad is voldoende
Nooit in een dorp
Ja natuurlijk

FNV Jong bekijkt actieplan jeugdwerkloosheid

dinsdag, 28 mei 2013
Anderhalve maand na de belofte om de werkloosheid onder jongeren te pakken hebben de meeste grote gemeenten nog geen echte plannen opgesteld. Dit concludeert FNV Jong na een rondgang onder de dertig grootste gemeenten van het land. „Er is een zak met geld beschikbaar dus gebruik dat dan ook”, roept Dennis Wiersma, voorzitter van FNV Jong, de gemeenten op.
 
Op de vier grote gemeenten en Den Bosch na is er volgens FNV Jong geen enkele gemeente die al duidelijke plannen heeft. Zo start de gemeente Eindhoven pas eind deze maand met ’het stellen van prioriteiten’, De gemeente Haarlem geeft aan dat er nog niemand is om de ’projectkar te trekken’. Bij de gemeente Zoetermeer viel er nog ’weinig concreets te melden’. „Het is geen onwil”, denkt Wiersma. „Maar veel gemeentes worstelen er wel mee, ze weten gewoon niet zo goed hoe ze het aan moeten pakken. En dat terwijl het probleem al jaren speelt. Inmiddels naderen we de hoogtepunten van de jaren 80. Dat is een gevaarlijke ontwikkeling en die vraagt echt om actie.”
 
50 miljoen
Begin april ondertekende minister Bussemaker en gemeenten samen met de nieuwe ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk een intentieverklaring om het probleem regionaal aan te pakken. In totaal werd 50 miljoen vrij gemaakt, 25 miljoen voor het onderwijs en 25 miljoen voor de zogenoemde arbeidsmarktregio’s, waarin grote gemeenten de belangrijkste stem hebben. Om voor dat geld in aanmerking te komen moeten de regio´s voor 1 juli een plan van aanpak indienen. Maar bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is tot nu nog niets binnengekomen, bevestigt een woordvoerder.
 
Ambassadeur Mirjam Sterk denkt dat het wel goed gaat komen. „Maar dat betekent niet dat ik me geen zorgen maak. Er is nog anderhalve maand de tijd en sommige regio´s moeten nog echt op gang komen. Het is ontzettend belangrijk dat het geld in ieder geval wordt aangevraagd want het probleem is groot. Als gemeenten niet goed weten wat ze kunnen doen dan ben ik ervoor om ze daarbij te helpen. Amsterdam is bijvoorbeeld goed bezig andere regio´s kunnen daar zeker van leren.”
 
Ontzettend zonde
Vorige maand steeg de werkloosheid tot ruim 8 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Onder jongeren tot 25 jaar is dat percentage bijna het dubbele, meer dan 15 procent van hen heeft op dit moment geen baan.
 
BRON: spits nieuws 15-5-2013
 
Uit de evaluatie van een eerder Actieplan Jeugdwerkloosheid, waarbij tussen 2009 en 2011 250 miljoen euro beschikbaar was, bleek dat er grote verschillen bestonden tussen de inzet van gemeentes. „Er is toen wel veel geld aangevraagd, maar heel vaak met onduidelijke bestemming. Laat staan dat het allemaal naar banen voor jongeren is gegaan en dit is ontzettend zonde”, zegt Wiersma.
 
 

Nieuwsarchief 2014

Nieuwsarchief 2013

Nieuwsarchief 2012

Nieuwsarchief 2011

Nieuwsarchief 2010

Nieuwsarchief 2009

Nieuwsarchief 2008

Nieuwsarchief 2007

Nieuwsarchief 2006